IROX al·lega sobre els plans de gestió dels LICs de La Marina

Home / Protecció / Gestió del litoral / IROX al·lega sobre els plans de gestió dels LICs de La Marina

El “Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico” ha publicat els plans de gestió de la part marina dels LICs que s’hi troben a La Marina. Els plans de gestió de la part terrestre ja els ha publicat la Conselleria. Després de participar en la primera fase, on vam aportar una sèrie d’idees sobre la gestió d’aquests espais marins, ara hem presentat al·legacions sobre l’Ordre Ministerial que han proposat.

 

L’IROX sempre ha defensat la importància de prendre les decisions, sobre la protecció del nostre entorn, basant-se en dades objectives, que s’han d’obtenir mitjançant la recerca marina científica, i no en suposicions o idees preconcebudes. És per això que aconsellem que es facen estudis sobre cadascú d’aquests espais per a poder prendre les decisions més eficients en la seua protecció.

 

Fem especial esment de la necessitat de control dels vessaments d’aigües brutes, de depuradores i vivendes, que posen en perill l’equilibri del sistema larvari de moltes espècies marines.

 

També considerem com a punt bàsic la creació d’un Òrgan Rector, amb participació de les entitats públiques, mariners, científics i col·lectius afectats de La Marina, per a que es puguen adoptar aquestes mesures i la seua possible modificació si es comprova un mal resultat, que puga produir una mala gestió pel conjunt de la societat. Per això demanem l’eliminació del plaç de 6 anys de les normes que s’adopten i que es mantinga un seguiment constant. I una d’aquestes mesures seria la declaració de Microreserva de fauna del Portitxol que ja vam proposar amb anterioritat.

 

 

Un altre punt que considerem vital és la vigilància efectiva, amb recursos i potestat normativa de les entitats locals, que evite que les regulacions adoptades puguen ser transgredides i eliminen els seus efectes positius.

 

Respecte al punt, que ha creat tanta polèmica, sobre la pesca artesanal, demanem que qualsevol mesura adoptada cerque l’equilibri entre la protecció del medi i les activitats que hem fet durant segles, fent-les sostenibles però no inviables. Volem una natura per viure en ella, no només per mirar-la, nosaltres en som part.

Al·legacionsPGLIC

 

INSTITUT DE RECERCA OCEANOGRÀFICA DE XÀBIA