Neteja popular del litoral de Xàbia

Home / Protecció / Neteja de platges i litoral / Neteja popular del litoral de Xàbia

L’IROX ha participat un any més en la Jornada de neteja popular organitzada per l’Ajuntament de Xàbia. Dos grups de l’IROX, un encapçalat per Ferran Polo i acompanyat per la biòloga Tere Bou amb alumnes de l’IES nº1 de Xàbia que va netejar l’escollera del port, i un altre encapçalat per Lola Illanas i Encarna Roselló a la pesquera del Banc d’Ambolo, on van recollir una considerable quantitat de deixalles als dos indrets.

 

 

A l’escollera del port els alumnes de l’IES nº1 van recollir 56 bosses de fem el que demostra l’extraordinària tasca que van fer i el lamentable estat en el que aquesta part del port s’hi troba habitualment i que implica, naturalment, la manca de conscienciació de la gent que normalment freqüenta aquest espai, manca de conscienciació que malauradament és massa compartida a la nostra societat.

 

A la pesquera del Banc d’Ambolo ens van trobar un munt de fil i hams de pesca i caixes buides d’esquer de llombrígols. Ens sobta un any més que aquells que tenen el privilegi de gaudir d’un espai tan meravellós, i que segur que els omple de felicitat fent allò que els hi agrada, tinguen tan poca consideració amb eixe lloc i el deixen ple de deixalles. Completament absurd.

 

 

Finalment el vicepresident de l’IROX, Paco Codina, va portar a navegar als alumnes de l’IES nº1 per felicitar-los per la tasca feta.

 

Tot i el magnífic dia viscut cal recordar que allò que vam retirar són les deixalles més visibles però un dels principals problemes de la contaminació per plàstics són els microplàstics, partícules sovint invisibles a l’ull humà que són presents en molts productes de consum i que es generen també al desfer-se moltes de les deixalles que aboquem. Tot això està generant que entren a la cadena tròfica un munt de plàstics consumits pels peixos i finalment també per nosaltres mateixos. És per això perquè des de l’IROX recordem la urgent necessitat de controlar els abocaments de tot tipus que fem a la nostra mar, des de les depuradores que sovint no tenen el nivell correcte de depuració fins als abocaments de vivendes sense un sistema correcte d’eliminació de productes perjudicials per al medi ambient. Tot això afecta a la supervivència larvària de les espècies i per tant pot fer inútil els nostres esforços per aconseguir una mar neta i plena de vida.

Entre tots hem d’aconseguir augmentar la conscienciació de la població, condició necessària per a deixar de seguir fent de la mar un abocador de residus.