Conferència “Auto-regulació pesquera – La Roca dels Felius”

Home / Divulgació / Conferències científiques / Conferència “Auto-regulació pesquera – La Roca dels Felius”

El divendres dia 5 de febrer a la Casa del Pescador al Port de Xàbia va tindre lloc la conferència

                                                           ¨Auto-regulació pesquera – La Roca dels Felius¨

                                                                                      per Amadeu Ros

L’acte va començar amb una petita introducció de Xavier Pascual, president de l’IROX, sobre la nostra associació nascuda per a promocionar la protecció i l’estudi científic de la mar, amb quatre aspectes bàsics : protecció, recerca, formació i divulgació, implicant tots els sectors de la nostra societat amb l’objectiu de tornar a la mar l’equilibri perdut.

Xef

A continuació Encarna Roselló va llegir un text de l’Amadeu sobre la seua iaia Anita, com homenatge de tots nosaltres als homens i dones de la mar que han fet possible la tradició marinera de la nostra comarca, La Marina, que fins i tot al seu nom porta la mar a dins.

encarna

Amadeu, a la seua conferència, va fer un repàs per tots els aspectes de la nostra tradició marinera, començant pel patrimoni oral immaterial. La Roca dels Felius, part d’aquest patrimoni de tots, ha de ser protegida per a que continue sent una font de la riquesa marina de les nostres aigües, i va explicar també totes les seues característiques, des de l’origen del seu nom, passant pels possibles descobridors, fins a les seues senyes. Recordant finalment la necessitat del seu estudi que ens permetria establir les mesures per a la seua regeneració.

Seguidament va parlar de la seua proposta d’auto-regulació pesquera, per a restringir zones del canal d’eivissa, que tenen fons a protegir o afonaments que poden servir per la recuperació de les poblacions de peixos, de tal manera que en eixos fons no es practique la pesca de bou. Així també com l’observància per part dels mariners d’un codi de bones pràctiques de la pesca. Recordant-nos, finalment, la necessitat de fer una custodia del medi marí per part de tots els mariners, entre d’altres coses perquè la mar és la nostra piscifactoria i som els màxims responsables de tindre cura d’ella.

 

 

 

Seguidament es va projectar el documental ” La Roca dels Felius” on es van mostrar les primeres imatges gravades de la roca

 

 

Finalment el biòleg Javier Guallart, membre de l’IROX, va explicar els detalls de l’estudi que hem proposat per establir les bases d’una recuperació de la Roca per a que continue sent font de la riquesa marina de les nostres aigües.

 

 

Al debat que es va produir després de la conferència va quedar manifesta la necessitat d’establir proteccions i compromisos de respecte sobre el medi marí per part de tots els sectors de la nostra societat, que facen efectiva la seua recuperació.