Segona denúncia d’enderrocs al penya-segat d’Encots

Home / Protecció / Denúncies / Segona denúncia d’enderrocs al penya-segat d’Encots

Mig any després de la denúncia presentada en juliol davant l’Ajuntament per la destrucció de la senda de la pesquera d’Encots, per uns enderrocs llançats per la construcció d’uns xalets, vam rebre notificació del consistori en el que se’ns comunicava la paralització de les obres i l’ordre donada als constructors per a que restituïren l’estat anterior de la senda, comunicant-nos també que una de les construccions no tenia llicència d’obres. 

Vam presentar-nos de nou al lloc d’Encots per a comprovar si s’estava fent allò que se’ls havia manat per part de l’Ajuntament. La nostra sorpresa va ser que la situació era la mateixa que quan havíem presentat la denúncia, amb construcció d’uns murs que no complien la normativa municipal. 

 

 

La realització d’aquestes obres ha suposat la desaparició de la senda que conduïa cap a la pesquera d’Encots, així com els residus que aquestes obres estan generant són dipositats sobre el sòl declarat LIC, segons la Conselleria, i sobre Sòl No Urbanitzable d’Especial Protecció, segons l’actual P.G.O.U, la qual cosa provoca la destrucció d’uns dels llocs més importants, paisatgísticament parlant, del territori valencià. Cal indicar, que aquests espais van ser declarats LIC i ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) , segons l’Acord de 25 d’abril de 2014, del Consell, pel qual s’adeqüen els espais protegits de la Xarxa Natura 2000, marins i marítims-terrestres, on habiten espècies com el Corb marí emplomallat, el Falcó pelegrí, o el Mussol real, segons l’Annex III de l’esmentada Ordre. 

 

Fotos Pep Buigues Català

De nou vam presentar denúncia i vam demanar a l’Ajuntament una reunió per saber les mesures que pensaven adoptar i per proposar actuacions que no soles impediren la impunitat d’allò mal fet sinó que eviten en un futur que puga tornar a passar. A la vegada vam comunicar el problema a la Conselleria de Medi Ambient i de nou a l’inspector de Costes.

Hem de dir que tant l’Ajuntament com la Conselleria, que va enviar uns tècnics per comprovar l’abast de les infraccions, van reaccionar d’immediat per a tractar de resoldre aquest incident.

Durant la visita dels tècnics de la Conselleria es va poder constatar que, tal i com ens havia dit l’Ajuntament, la constructora estava fent actuacions per restaurar la situació prèvia, tot i que la majoria consistia en acabar l’escala d’accés a l’antiga senda i abocar terra damunt dels enderrocs, no s’estava retirant la runa sinó amagant-la, i unes estructures fetes fa un temps i que amenacen runa tampoc s’estava fent res davant la falta de col·laboració de la constructora que les havia fetes.

 

 

En la reunió amb l’Ajuntament vam insistir en la necessitat de prendre mesures, com presentar denúncia per DELICTE ECOLÒGIC, no soles per a restaurar el mal fet a un entorn declarat LIC ( Lloc d’Interès Comunitari), sinó també en la necessitat de impulsar mecanismes de control que impedisquen en el futur que puguen tornar a ocórrer aquestes coses.

Cal no oblidar que per fer aquestes barbaritats calen setmanes, mesos i fins i tot anys en els que les administracions públiques no han reaccionat per evitar-les. Si no som capaços de crear aquests mecanismes és com si no tinguerem administracions públiques que defensen el patrimoni natural de tots, que impedisquen que ningú puga cometre aquestes barbaritats, doncs reparar-les completament sempre és una tasca impossible quan es tracta d’un medi natural.

 

Departament de Medi Ambient 

INSTITUT DE RECERCA OCEANOGRÀFICA DE XÀBIA